Monday, March 11, 2013

Kulit kayu manis? ...ambil jer depan rumah...

NJ : kat depan rumah tu, pokok kayu manis tau.. (serius)
FA : ye ke? (ketawa) pi la ambik..  buat gulai..
NA : haa..  ada pulak kayu manis kat depan rumah.. (ketawa)

Pokok kayu manis pernah menjadi bahan jenaka famili saya.  Mana mungkin kata mereka pokok kayu manis ni ditanam di depan rumah.. kalau betul, boleh la dibuat bahan masakan, kata mereka... 
Betul la tu.. tak percaya tengok la bentuk pokok, daun, bunga dan buahnya..
Pokok kayu manis bukan hanya ditanam di kebun atau ladang-ladang sebagai tanaman komersial, bahkan ia juga dijadikan sebagai pokok hiasan dan teduhan di kawasan-kawasan perumahan, sekolah, institusi pengajian tinggi, jalanraya dan sebagainya.  Berikut saya sertakan maklumat mengenai pokok pelbagai guna ini.


Nama Saintifik : Cinnamomum zeylanicum
Famili: lauraceae
Nama Biasa: kayu manis
Nama lain: cinnamon, ceylon cinnamon, gui, gui zhi(china), cassia , sweet wood


Kayu manis adalah pokok hiasan dan teduhan yang mempunyai daun yang cantik dan kulit batang kemerah-merahan. Kulit ini apabila dikeringkan akan menjadi rempah yang dikenali sebagai kulit kayu manis. Pucuknya yang baru berwarna merah terang, bunganya kecil berwarna putih manakala buahnya berwarna ungu. Pokok kayu manis boleh mencapai ketinggian hingga 30 kaki.

Kegunaan :
1.  Minyak pati/sari kulit kayu manis digunakan dalam perubatan aroma terapi.
2.  Menurunkan paras gula dalam darah pesakit diabetis.
3.  Melawaskan pembuangan najis.
4.  Penawar cirit biri.
5.  Penahan sakit.
6.  Mencegah pembentukan plak gigi dan kerosakan gigi.
7.  Melegakan senak perut.
8.  Menghilangkan rasa mual dan loya terutamanya pada wanita hamil.

Info lain tentang khasiat kulit kayu manis sila klik di sini. 




1 comment:

Sudi-sudilah meninggalkan pesanan...