Musim durian datang lagi... tapi di setengah tempat dah abis pun, termasuk di kebun ayah saya. Seperti biasa di musim durian, buah tersebut akan dipergunakan untuk bermacam-macam cara hidangan mengikut selera masing-masing seperti lempuk durian, cucur durian, kuah durian, gulai tempoyak, sambal masak tempoyak dan sebagainya. Untuk itu, di sini saya paparkan resepi gulai tempoyak turun temurun keluarga saya untuk dikongsi bersama, terutama para remaja yang baru belajar memasak...
GULAI TEMPOYAK IKAN KEMBUNG
4 ekor ikan kembung
3 sudu tempoyak
3 biji cili merah
3 biji cili padi (jika suka)
taugeh kasar @ timun @ petai
kunyit hidup (atau serbuk)
1 batang serai, diketuk
3 cawan air (kalau nak kuah banyak lebihkan air)
Cara Membuat
1) Ikan kembung disiang.
2) Kisar atau tumbuk cili merah, cili padi dan kunyit hidup.
3) Masukkan tempoyak dan bahan kisar ke dalam periuk bersama air.
1 batang serai, diketuk
3 cawan air (kalau nak kuah banyak lebihkan air)
Cara Membuat
1) Ikan kembung disiang.
2) Kisar atau tumbuk cili merah, cili padi dan kunyit hidup.
3) Masukkan tempoyak dan bahan kisar ke dalam periuk bersama air.
3) Masak hingga mendidih. Masukkan ikan. Rasa asam dan garamnya. Renih hingga kuah pekat dan ikan masak.
4) Akhir sekali masukkan taugeh kasar @ timun ke @ petai ke dalam gulai tersebut. Biarkan seketika di atas api hingga sayur tersebut layu.
4) Akhir sekali masukkan taugeh kasar @ timun ke @ petai ke dalam gulai tersebut. Biarkan seketika di atas api hingga sayur tersebut layu.
* Yang kreatif mempelbagaikan rasa, boleh tambah perasa lain mengikut selera masing-masing seperti daun kunyit, daun kesum dan sebagainya... tapi saya suka rasa asli tempoyaknya.. ;)
No comments:
Post a Comment
Sudi-sudilah meninggalkan pesanan...