Asam gelugor (asam keping) banyak kenangan bagi saya... membantu nenek mengutip buah asam gelugor yang telah masak ketika cuti sekolah. Setelah dikutip, buah ini kami potong nipis-nipis sebelum dijemur di panas matahari sehingga ia betul-betul kering. Kepingan asam gelugor yang telah kering ini boleh disimpan dalam jangka masa yang agak lama jika disimpan di tempat yang sesuai dan kering.
Kegunaannya adalah sebagai perisa makanan dan juga sebagai bahan untuk menghilangkan hanyir ikan, udang atau daging. Ia juga merupakan sumber pendapatan tambahan bagi penduduk di kampung nenek saya hingga kini.
Kegunaannya adalah sebagai perisa makanan dan juga sebagai bahan untuk menghilangkan hanyir ikan, udang atau daging. Ia juga merupakan sumber pendapatan tambahan bagi penduduk di kampung nenek saya hingga kini.
Asam gelugor yang telah kering
Maklumat mengenai Asam Gelugor
Asam gelugur atau asam keping (garcinia atroviridis) ialah sejenis pokok hutan hujan yang besar berkayu dan mempunyai dahan yang tumbuh berpusar pada bahagian batang pokoknya. Buahnya berbentuk bulat dan berwarna hijau. Bunga buah asam gelugur ini keluar di hujung dahan dan bersaiz besar. Asam gelugur yang telah diproses dijadikan bahan tambah atau bahan perisa dalam masakan Melayu. Pokok ini berasal dari tanah besar Asia Tenggara.
Asam gelugur yang telah siap diproses sering dijadikan bahan perisa dalam masakan melayu serta dijadikan bahan untuk menghilangkan rasa atau bau hanyir yang terdapat pada ikan atau daging. Asam gelugur ini mempunyai rasa yang sangat masam.
Sumber : Wikipedia
Asam gelugur yang telah siap diproses sering dijadikan bahan perisa dalam masakan melayu serta dijadikan bahan untuk menghilangkan rasa atau bau hanyir yang terdapat pada ikan atau daging. Asam gelugur ini mempunyai rasa yang sangat masam.
Sumber : Wikipedia
Asam gelugur membawa banyak memori didalam hidup saya semasa zaman kanak kanak nya.Semasa itu aruah menyemai beneh gelugur didlam bilek air.Semasa nak mandi nak membasuh seaolah didlm taman pula.Kini beneh yg menyemak didalam bilek air telah memenohi kebun kami seluas 10 ekar.Dimana penganti pokok getah yg telah tua.Kini ayah meninggal kan pokok gelugur yang tak pernag putus buahnya.Dari sebatang gelugur menjadi ratusan gelugur kini,Ibu beersama jiran jiran membantu menjemur dan memjual hasil nya .Boleh d kata kan semua jiran ibu telah merai wang hasil juaalan gelugur.Kini adek lelaki yg dulu duduk di kota pulang menyambung keringat orng tua yg telah tiada.Hasil gelugur yg setiapa hari menjadi duit.berbudi pada tanah ini lah hasil nya.Ibu di kenali dgn nama Umi gelugur.kini adek akan d kenali nanti G GELUGUR.GEE sambut lah teruskan usaha aruah kita .22 adek beradik kita semua nya k bandar .Jadikan gelugur sumber pendapatan mu,
ReplyDeletesy dr kg.gajah perak ada hampir 80 pokok gelugor dan hampir 100 ke 300kg atau lebih setiap pagi sy mengutip buahnya,ada sesiapa yg boleh bantu untuk meperbagaikan prodak berasaskan gelugor selain asam kepeng....sila hubungi sy.012-3069123
ReplyDeletesaya dengar produk asam gelugor dari thailand sudah berjaya dikomersialkan di Malaysia..A Garcinia Capsul dari Raksaherbs(kalau x silap) dijadikan produk pelansingan badan..memang mujarab~ kelebihannya takde side effect sebab penggunaan bahan2 semulajadi tanpa bahan kimia berbahaya..hebat kan~
ReplyDeletehttp://tinyurl.com/249bmu5