hehehe... bila dh lapar memang selalu jadi camni, macam-macam makanan bertandang di ruang mata.....
Makanan yang saya sebutkan tadi semuanya menggunakan daun pisang sebagai bahan bungkusan.. kenapa daun pisang?
Daun pisang...
Dari dulu hingga kini, daun pisang masih digunakan bagi membungkus makanan seperti nasi lemak, lepat pisang, kuih koci, tepung bungkus, tempe dan sebagainya. Ini adalah kerana ia berbau wangi apabila terkena panas seperti dilayur atau membungkus makanan panas.
Serat-seratnya yang kukuh membuat daun ini cukup kuat untuk dilipat-lipat... Selain itu daun pisang juga mudah dibersihkan, cukup mengelap permukaan daunnya dengan kain dan aneka makanan dapat dibungkus dengannya tanpa perlu menambahkan pelapis tambahan.
Ermmm.... Kami baru jer tanam 6 batang anak pisang di sekitar Laman Agro SMKM... mudah-mudahan dapat dimanfaatkan oleh warganya... Insyaallah...
Untuk mendapatkan maklumat tentang pisang, sila klik
No comments:
Post a Comment
Sudi-sudilah meninggalkan pesanan...